Naše vína na Pražském hradě / 12. 3. 2025 Grand Wine tasting & Master class at Prague castle / Blog

Pinot blanc, Vinařství Václav

"Tento Pinot Blanc je dokonalým ztělesením harmonie mezi plností, elegancí a komplexitou. Je ideální pro ty, kteří hledají sofistikované a univerzální víno pro různorodé příležitosti."

Cena od vinaře
420 Kč 347,11 Kč bez DPH
Dostupnost: K dispozici (>100 ks)

Doplňkové parametry

Kategorie: Village 86-89 b
Hmotnost: 1.3 kg
Barva vína: Bílé
Zatřídění: Suché
Ročník: 2023
Hodnocení odbornou komisí: 89
Apelace: Apelace Kurdějov
Apelační zatřídění: Village 86-89 b
Pinot blanc, Vinařství Václav
Vaclav Pinot blanc 23
Finalista Vinařství roku

Detailní popis produktu

Toto suché víno pochází z prestižní viniční trati Díly v Kurdějově, nacházející se v oblasti Velkopavlovické podoblasti. Vinice s jihovýchodní expozicí a hlinitými sprašemi s rendzinou přispívá k jeho komplexní a tělnatější struktuře.

Doporučení k podávání

Doporučení k podávání Servírujte při teplotě 12–13 °C ve sklenici na bílé víno (univerzální Květná), která podtrhne jeho jemnou aromatiku. Doporučujeme dekantovat minimálně 30 minut před podáváním.

Párování s pokrmy

Skvělé k měkkým i tvrdým zrajícím sýrům, bílému i růžovému drůbežímu masu s plnějšími omáčkami, BBQ úprávám vepřového masa, kvalitním paštikám a uzeninám.

Archivace

Při správném skladování může toto víno rozvíjet své kvality po dobu 6–7 let.

Rodný list

Charakteristika vína

Barva:
Zlatavě žlutá.
Aroma:
Nos je čistý a přímý s elegantním a postupně se otvírajícím odrůčově typickým projevem po vyzrálém tropickém ovoci, sušené citrusové kůře, sladkém koření a lehkém doteku medu a přepuštěného másla.
Chuť:
Suchá, s krémovějším a tělnatějším projevem po sušeném peckovém a tropickém ovoci, kandované citrusové kůře, jemnou citrusovou kyselinou a dlouhotrvající komplexní ovocně-kořenitou dochutí.
Celkový dojem:
Komplexní Pinot Blanc s vyzrálým a tělnatějším projevem a elegantní aromatikou.

Vinifikace a zrání

Sklizeň:
26. září 2022.
Cukernatost při sběru: 21 °ČNM.
Fermentace:
Fermentace a zrání v barrique sudech po dobu 11 měsíců.